Concursul a fost organizat de Patriarhia Română cu prilejul anului omagial şi comemorativ 2021 ”Anul omagial al pastorației românilor din afara României”. Parohia noastră, ”Întâmpinarea Domnului” din Glasgow, s-a înfrățit cu parohia ”Sfinții Arhangheli” din Brăila și copiii participanți din ambele orașe au avut ocazia să se cunoască și să participe la numeroase activități împreună.
Alte activități foarte bine primite de părinții din Glasgow au fost cursurile de limba română, copiii participând la numeroase cursuri organizate voluntar de profesorul de limba română din comunitate, dar și la cursuri organizate cu sprijinul altor instituții. Astfel, proiectul ‘Salut! Vrei să fim prieteni?’ a fost organizat de ”Poveşti spuse-n româneşte” și a fost finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, la el participând săptămânal 17 copii.
De asemenea, alți copii au participat la cursurile de limba română organizate de ”Institutul Cultural Român din Londra” în 2020 și 2021.
Dintre alte evenimente la care copiii noștri au participat, amintim: întâlnirea cu scriitoarea Marina Debattista, parte a proiectului ”Salut! Vrei să fim prieteni?” finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în 2022. Această întâlnire a fost foarte apreciată atât de copii și de părinții lor, cât și de dna Marina Debattista.
Copiii au participat cu creațiile lor la evenimente organizate de Ambasada României la Londra cu ocazia Zilei Limbii Române, la un atelier cu activități inspirate din artele dramatice organizat de asociația Dra.ma, la o activitate organizată de Institutul Cultural Român din Londra cu ocazia Zilei Culturii Române și la o întâlnire online cu doamna ambasador Laura Popescu, care a dorit să îi cunoască pe cursanții programului de cursuri de Limba română organizat de ICR Londra.
De asemenea, copiii au participat la concursuri organizate de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale în anul 2021.
Toate aceste evenimente dovedesc experiența pe care o avem în organizarea de activități pentru copii și familiile lor, precum și în capacitatea organizației noastre de a lega colaborări, parteneriate, dezvoltând spiritul civic și comunitar al comunității românești din Glasgow, Scoția.
Părinții și-au exprimat dorința și au solicitat cursuri de religie și limba română pentru copiii lor, pentru a putea înțelege mai bine credința, tradiția și cultura românească.
De asemenea, sondajul de opinie efectuat în decembrie 2022 a arătat dorința multor membri ai comunității românești din Glasgow de a avea o școală românească în Glasgow în care copiii să învețe limba română, să păstreze și să cunoască tradițiile și cultura României.
Așa cum spunea o mămică:
”A păstra tradițiile și limba română și de a le transmite copiilor noștri reprezintă cel mai frumos lucru pe care noi ca părinți / comunitate putem face pentru ei!”.
Ne dorim ca înființarea Școlii Românești ”Sf. Nicolae” pentru copiii români din comunitatea din Glasgow și din împrejurimi să promoveze valorile religioase, culturale și tradiționale ale poporului român.